imPRO

Imposztor szindrómások közössége

 

Az imposztor szindróma egy pszichológiai jelenség, egy igen sajátos és tartós lelkiállapot, amelyben az illető kétségbe vonja saját képességeit, tehetségét vagy teljesítményét, és folyamatosan retteg a kudarctól, de attól is, hogy mások ráébrednek, ő igazából csak egy csaló.

Kompetenciája külső bizonyítékai ellenére meg vannak győződve arról, hogy nem érdemli meg sem a sikert, sem bármit, amit elért. A komoly elismerés és a kritika fokozza a szorongásukat, ahogy a  visszajelzés hiánya is.

Az imposztor szindróma véleményem, tapasztalatom és személyes megélésem szerint nem átmeneti állapot, az illető mindennapjaiban is jelen van, és akár évtizedeken át is fennáll.

Tudom, hogy egyre többeket érdekel, miről is írok könyvet.

A helyes kérdés azonban nem ez, hanem hogy kiről?

Ernőről fogok írni.

Ernő egy sunyi, kis troll, aki az agyam az egyik neuronszobájában lakik. Valahogy valamikor odakerült, és a kis szemét szépen berendezkedett. Mire észbe kaptam, már full konyhát rendezett be magának az Ikeából, még vannak díszpárnái is a kanapén meg képei is a falra akasztva. A nappalijában külön kis polca van a serlegeinek, amikkel a rajtam aratott győzelmeit díjazta. Szóval évtizedek óta bentlakásos nálam.

Régebben nem vettem róla elég tudomást, csak éreztem, hogy valami nem stimmel. De néhány éve már szemmel tartom.

 

Imposztor szindróma Felicia és Ernő

Szóval ez a könyv Ernő miatt készül. Hadd örüljön. Úgyis szereti átvenni az irányítást, akkor nesze, legyen fókuszban, élvezze ki rendesen a figyelmet. Ha már ennyi időmet rabolta el, már tök mindegy, ha rászánok még néhány órát. Végülis összenőttem vele, és ha egy ideig nem látom, az már kicsit fura is. Már-már hiányzik. Tudjátok, ez az a jól ismert kis szorongás, amit az ember úgy meg tud szokni, hogy ha nincs jelen, akkor az olyan, mint amikor a Star Warsban valaki kijelenti, hogy zavart érez az Erőben. Az én rezgéseimet ő teszi teljessé.

S ha már őt ilyen kínosan jól ismerem, úgy döntöttem, jobb híján, valós önmagamat és a saját utamat keresve, róla írok egy könyvet. Aztán a többit majd meglátjuk.

Olvasd el imposztorságom rövid történetét (a könyvben kínosan többet mesélek majd Ernővel való kapcsolatomról).

Hasznos tesztek, kérdőívek

A közösség – hamarosan…

  • …Ha egyedül érzed magad, és úgy véled, mindenki félreért, és emiatt (is) félsz beszélni arról, ami benned zajlik…
  • Ha szeretnél sorstársakat megismerni…
  • Ha szeretnél egy biztonságos, diszkrét és megbízható közösségbe tartozni, ahol mindenki hard core imposztor…

 

…akkor a könyv megjelenése után örömmel látunk az impró közösségben, hogy többé ne érezd egyedül magad. Itt együtt nevetünk, sírunk, sokat beszélgetünk, önfejlesztünk, helyzetet elemzünk – de ami a legfontosabb: megértünk téged.

“Köszönöm, hogy itt lehetek! Érdekes szembenézni magammal. Rájöttem, eddig fogalmam sem volt, mi van velem. Cili Ernője tudatosította bennem. Csak évek óta érzem, hogy valami “nem ok”. Szóval jó, hogy van ez a csoport.”

Az én túlélési stratégiám, hogy nem láthatják milyen gyenge vagyok, akkor is felállok és megyek tovább ha belül teljesen szét vagyok esve. Erre jön ez a kis mitugrálsz és sugdos, hogy úgy is kiderül, hogy semmi vagy.”

“Az első diplomám átadásakor értem tetten ezt az érzést először úgy, hogy ez nem normális. Kihívtak és szép fehér kesztyűben kezet kellett fogni a dékánnal. Én meg arra gondoltam, hogy mindjárt valaki feláll és hangosan azt mondja, hogy nem érdemlem meg.”

“Ja, hogy ezt így hívják? És én biztos használhatom ezt a komoly, széphangzású szakkifejezést a nyekergéseim okának megnevezésére? És különben meg: oké, hazataláltam, úgy tűnik vannak társaim ezen az úton.”

Az imPRO könyv

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com