Warning: error_reporting() has been disabled for security reasons in /cphome/nxt10395/feliciamegirja.hu/wp-includes/load.php on line 501

Warning: error_reporting() has been disabled for security reasons in /cphome/nxt10395/feliciamegirja.hu/wp-content/themes/Divi/core/components/Logger.php on line 147
Andy Warhol, aki számára művészet volt a marketing | MKM Szél Felícia

Andy Warhol… Nem volt könnyű ember, most is nehéz megmutatni őt, a lényeget. Ezért úgy döntöttem, ismerkedjünk vele úgy, mintha kicsit itt lenne velünk – vegyük észre őt, hogy megérkezett, fogjuk vele kezet, próbáljunk meg beszélgetni vele és hagyjuk, hogy hasson ránk. Higgyétek el, jól érezné magát ebben a csoportban, hiszen egész életében azon volt, hogy a művészetet átvigye az üzleti életbe, a kereskedelembe.

A célja persze nem az elértéktelenítés volt, hanem a mindennapokban érzékelt design szintjének emelése és a kreatív alkotás könnyed felhasználhatósága. Ő az, aki tényleg szinte mindenhez képes volt adni a nevét, a szignóját, ha meggyőződése volt, hogy tényleg egy jobb termék, egy „minőségibb átlag” jön létre azáltal, hogy neki ahhoz köze van.

Munkássága nemcsak az értékteremtés és az értékterjesztés miatt rendkívüli, hanem azért is, mert képes volt összeegyeztetni és lényegében megtestesíteni két ellentétes szerepet: a művészi alkotót és a profi vállalkozót. Azzal, hogy szerves kapcsolatot teremtett e két világ között, egyúttal kicsit modernizálta mindkettőt.

EBBEN AZ ÚJÍTÁSBAN A FŐSZEREPET AZONBAN NEM AZ ALKOTÁSAI, HANEM Ő MAGA JÁTSZOTTA. HA ÚGY TETSZIK: Ő MAGA VOLT A SAJÁT FŐMŰVE.
ANDREW WARHOLA (ERRŐL MAJD HOLNAP) ALKOTÁS KÖZBEN UGYANIS MEGTEREMTETTE ANDY WARHOLT IS. A MÁRKÁT, AZ IKONT, A VISZONYÍTÁSI PONTOT, A PÉLDAKÉPET.
ÉS EHHEZ EGY TÖKÉLETESEN ILLESZKEDŐ ARCULATOT.
Andy Warhol Stockholmban 1968-ban

Ő ugyanis pontosan tudta, milyen fontos a megkülönböztető és következetes márka. Épp ezért tudatosan alakította ki a saját imázsát is. Ennek köszönhetően felismerhetővé, igazi jelenséggé vált, és jelentősen különbözött azoktól a reklámvilágból ismert tucatfiguráktól, akikkel maga is dolgozott.

Ehhez a jó példákat és mechanizmusokat a 20-as évek a hollywoodi filmcsillagait tanulmányozva leste el. Ezek felhasználásával Warhol létrehozott egy nagyon különleges művészi személyiséget, amelyet apránként tökéletesített, és évtizedeken át módszeresen fenntartott.

Andy Warhol excentrikus, rideg, ijesztő, hűvös, baljóslatú, kívülálló, mindig megközelíthetetlen és mégis mindig jelenlévő hírességként viselkedett, és ezt a képet a nyilvánosság előtt vagy médiaszereplései során is erősítette. A vele készült interjúkban rendszerint kétértelmű kijelentéseket tett, amelyekről sosem sikerült kideríteni, hogy komolyan beszélt, vagy csak szórakozott.

Amúgy már maga az produkció volt, ahogy megjelent – természetesen ebben sem bízott soha semmi a véletlenre. A művészekkel teli városban senkinek sem volt olyan fellépése, mint neki. Mindenki azonnal felismerte, és ő könnyedén vonzotta is a figyelmet.

A külseje nagyon egyszerű, de mégis karakteres volt: felül szinte mindig valami fekete hosszú ujjút (garbót, bőrdzsekit, zakót) viselt farmerrel, ami lehetett fekete vagy világoskék, fakult. Androgün megjelenését átlátszó (többnyire rózsaszínű vagy bézs) műanyag szemüvegkerettel (vagy indokolatlan helyzetekben is hordott fekete napszemüveggel), de mindenekelőtt egy dicsőségteljesen összeborzolt, platinaszőke parókával tette teljessé.

A parókának különös jelentősége volt nála, lényegében függőjévé vált. Nem csoda, hogy az csaknem olyan híressé vált, mint ő maga. Több mint 40 parókáka volt, amelyeket egy New York-i parókagyártó készített, Olaszországból importált hajból.

A parókával egy gyengeségét változtatta erővé: igen korán kezdett kopaszodni, ezért már a 20-as éveiben parókát viselt. Ez eleinte inkább a kopaszság elrejtését szolgálta, később azonban hangsúlyos látványelemmé vált nála, amit a parókák színe és stílusa is követett: egyre szőkébbek és egyre borzosabbak lettek.

A paróka kortalanná tette őt, senkinek gőze sem volt, hogy igazából hány éves, hiszen már huszonévesen is hozzátartozott a viseletéhez. Nem csoda, hogy ragaszkodott hozzá, és rendkívül érzékeny is volt a parókájára. Egyszer egy dedikáláson egy lány egyszer lerántotta Warhol parókáját a fejéről, ami teljesen kiborította. „Nem tudom, mi akadályozott meg abban, hogy kihajítsam az erkélyen” – írta később a naplójában.

Ha szeretnél többet megtudni arról, miért és hogyan használta és gyúrta magára a mester a marketinget, akkor csatlakozz bátran a Vállalkozni művészet műhelyhez ezen a linken!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com