VÁLLALKOZNI MŰVÉSZET

Inspirációs szellemi műhely kisvállalkozóknak,

akik határtágításra vágynak,

és arra, hogy kiszakadjanak

a szokásos gondolati mókuskerékből.

Ez az egész úgy kezdődött, hogy egy szép napon kiakadtam. Szerettem volna vállalkozóként és a szakmámban is fejlődni, de elegem lett abból, hogy minden csapból kvázi ugyanaz folyik. Megelégeltem a szokásos kliséket, a lapos vagy épp hatásvadász marketinges fordulatokat, a száraz tananyagokat, az egymás szájából kivett szavakat.

Sőt kicsit eluntam magát a vállalkozást is. Azt, hogy hiába változatos a munkám, hiába élem és élvezem a hivatásomat, valahogy mégis hiányzik belőle valami kis extra, egy kis zazazu, tudjátok, az kis plusz, ami a folyton ott van, szórakoztat és piszkál, és fenntartja a motivációt, és kéri, hogy még, még, még adj neki, még folytasd – és te örömmel meg is teszed.

Találnom kellett egy módot, egy menedéket, egy másik világot, ahol egészen másképp nézhetek a vállalkozásomra és önmagamra. Ahol pihenhetek és felfrissülhetek. Ahol egészen más ingerek érnek, és ahol a legjobbaktól tanulhatok.

Aztán arra gondoltam, hátha más is át akarja ugyanezt élni. Reméltem, hogy nem én vagyok az egyetlen vállalkozó, aki ugyanígy érzi magát, és hozzám hasonlóan keres valami másik ösvényt, ami közelebb viszi a céljához.

Így aztán 2020. március elsején létrehoztam a Vállalkozni művészet csoportot, ahol a képzőművészetre, a szabad asszociációra és a kreatív gondolkodásra fogékony vállalkozókkal kapcsolódunk minden nap.

 • Hogyan segíthetnek a jelentős alkotók, a híres művészek abban, hogy jobb vállalkozók legyünk?
 • Mit tehet hozzá a napjainkhoz az, ha megismerjük egy-egy műalkotás háttértörténetét?
 • Miért olyan szórakoztató átélni, mennyire mást mond ugyanaz a kép mindenkinek?
 • Milyen hatással van az empátiánkra, ha rendszeresen éljük bele magunkat mások helyzetébe?
 • Hogyan tudja egyetlen kép visszaadni azt a lelkiállapotot, amiben épp (együtt) vagyunk?
 • Miért olyan lelkesítő élmény közösen rácsodálkozni egy festmény részleteire?

Fogalmam sincs, hogyan működik ez.

Nem vagyok se pszichológus, se coach, se művész, se művészettörténész.

Én alapjáraton csak egy szimpla szövegíró vagyok. 

Aki néhány év alatt igazi vállalkozóvá vált. 

Annyira legalábbis mindenképp, amennyire a művészek.

Szerintem ugyanis a művészek vérbeli vállalkozók. Hogy miért?

 • Nekik is vannak ötleteik, amelyeket meg akarnak valósítani, sikerre vinni.
 • Bennük is őrületes vágy él, hogy valami újat, mást mutassanak. Hogy amit kínálnak, az különleges és vonzó legyen valaki(k)nek.
 • Ők is abból szeretnének megélni, amit imádnak csinálni. Ők is szembesülnek ellenállással, mindenféle nehézségekkel, de ez őket sem tántorítja el.
 • Ők is összpontosítanak és folyton „rajta vannak a témán” – ha olykor csak fejben is, de szinte állandóan a hivatásuk körül jár az eszük, és ők sem nagyon tudják ezt magukban kikapcsolni.
 • Ők sem csak maguknak teremtenek, számukra is fontos, hogy a világ elé tárják, amit létrehoznak. Aktívak és kezdeményezők. Építkeznek és szövetkeznek. Használják és fejlesztik a képességeiket és a tehetségüket.
 • És hogy megéljenek, ők is igyekeznek minél hatékonyabbak lenni az (én)menedzsment és az (én)marketing terén, még ha olykor egészen sajátosan teszik is

 

A művészek gyönyörűen mutatják meg nekünk, hogy a vállalkozás nem csak úgy megtörténik.
Hogy vállalkozás nem csak egy ötlet.
Hanem fejlődés, megvalósítás, kihangosítás és igen, értékesítés is.

Mi vár itt?

Ismeret- és

kultúraterjesztés

Asszociációs és

empátiagyakorlatok

Váratlan fel- és

megismerések

Sztereotípiák nélküli

vállalkozói önfejlesztés

Izgalmas,

elgondolkodtató kérdések

Barátságos,

nyitott lelkű közösség

Mi történik a műhelyben?

Nnna, hát ezt elég nehéz elmagyarázni, mert itt aztán nincs semmi tervezett folyamat. Nem A-ból B-be haladunk, nincs tanmenet, nincsenek határidők, nincsenek kötelező feladatok. 

„Őrült beszéd, őrült beszéd: de van benne rendszer.”

 

Igen, valami rendszer azért van benne, csak nem éppen a megszokott normák szerint.

Először is van rengeteg csodás kép, ami vagy beindítja az agyunkat vagy pedig csak simán esztétikai élményt ad.

Aztán vannak hősök: a mesterek és példaképek, akiknek megismerjük az életét, és együtt eltépelődünk azon, mit is tanulhatunk tőlük, az ő módszereikből vagy épp a hibáikból.

Vannak extra témák, amelyeket hagyunk, hogy hatással legyenek ránk, elringassanak vagy felizgassanak, elvezessenek egy megoldáshoz, adjanak ötletet egy új termékhez, szolgáltatáshoz vagy egy új poszthoz.

Aztán vannak hozzájuk az én szavaim, amelyek finoman irányítják az egyéni és az összgondolkodást, a közösségi asszociációt.

És vannak a résztvevők, akik imádnak benne lenni az egész folyamatban, és kedvükre merülnek el a művek által kínált élményekben és képzetekben.

Oké, de akkor hogyan is zajlik ez az egész?

Havonta tartunk egy kicsi és egy nagy online kulturális mastermindot.

Mi ez? Egy-egy központi téma alapján közös gondolkodás, következtetés, transzformálás napokon át.

Ez a műhely hard core része, amire érdemes időt szánni és végigcsinálni. A témák a hónap elején egyszerű, de trükkös szavazáson dőlnek el, szóval még én sem tudom, kinél és hová lyukadunk ki menet közben.

A nagy mastermind rendszerint 5-6 napos, a kicsi pedig 2-3 napos.

A mastermindok fontos elemét adják a résztvevők által megfogalmazott gondolatok, felvetések és kérdések, amelyekre mindenkinek egyenként válaszolok.

A már elérhető mastermindok

Gerbaud Èmile

Beatrix Potter

Banksy

Peggy Guggenheim

Raphaelle Peale

Andy Warhol

Margitay Tihamér

Naponta KÉPessé válunk.

Mi ez?  Két mastermind között képzőművészetre épülő napi motiválás, pulzálás, mókázás, feszkóoldás, asszociálás és ötletelés.

(Szinte) minden nap kikerül az oldalra egy kép, ami kicsit kiszakít bennünket a szokásos gondolatkörből, segít kicsit jobban megismerni a világot és kívülről nézni a helyzetünkre. 

Néha csak rácsodálkozunk, mennyi szépség van a világban, és együtt örülünk. Van, amikor rengeteg hozzászólást vált ki egy-egy kép, mert olyan mélyre tapint. Máskor meg együtt játszunk, és megpróbáljuk kitalálni, mi is van a kép mögött, milyen céllal festette a művész. 

A lényeg a másképp gondolkodás, az emlékek felidézése, és meglátni a különleges történetek mögött az ember(i)t.

Nagyon szeretem ezt a csoportot, mindig egy picit megállít és elgondolkodtat. Szeretem a hozott festmények és a valóság közötti párhuzamaidat, Cili! 

Szentesi Eszter

Bármitartó

Inspiráló, elgondolkodtató mások történetein és a művészeteken át látni a dolgokat. Frissitő, gondolatébresztő ez a verzió, ahogy te csinálod, szemben a már unott, száraz infokkal, amiket más csoportokban kapok.

Böjte Orsolya

BlueMakers

Mit kapok itt? Szellemi pezsgést, önismeretet, inspirációt, sok-sok tudást, új látásmódot. Ja és sok támogatást.
Miből legyen több? A Cilizmusból! 

Szőcs Enikő

Eni.Co Treasures

Honnan jött ez az egész?

Onnan, hogy négy évig feleltem a kulturális minisztériumban a közgyűjtemények kommunikációjáért, aztán meg az OKM létrejöttekor négy éven át a teljes kulturális terület kommunikációjáért. Ez a 8 év életem egyik legszebb időszaka volt szakmailag, hiszen rengeteget tanultam, inspiráló emberek között, lenyűgöző helyeken járhattam minden nap, és lélekemelő élményeim voltak.

Sok minden megváltozott azóta, hiszen anyuka és vállalkozó lettem. Mivel szövegíróként és kommunikációs tanácsadóként dolgozom, szükségem volt egy olyan tevékenységre is, ami egyesíti ezt a két oldalamat, ugyanakkor megvéd a kiégéstől és folyamatos fejlődésre késztet, legfőképp pedig szórakoztat, inspirál engem és a közönséget is.

Szóval mostanra megérett a helyzet, hogy nagyon más módon és szerepben, de újra visszatérjek a képek közé.

És nem szeretnék egyedül menni 🙂 

Gyere, tarts velem, velünk!

Merj másképp gondolkodni önmagadról és a vállalkozásodról!

teszt

Ha érdekel ez a szemlélet és közösség, és fontolgatod a csatlakozást, iratkozz fel az alábbi értesítőre, hogy az elsők között szerezz tudomást a Vállalkozni művészet híreiről! 

 

Nagyon nagyon szeretem ezt a csoportot!
Egyrészt mert sokkal többet kellene a művészettel foglalkozni és múzeumba járni, de ha már ez nincs, akkor legalább jó itt online térben “észrevétlenül” magunkba szívni a művészetet.
Másrészt megdöbbentő, hogy mennyire örökérvé
nyű gondolatokat, érzéseket tükröznek az alkotások, amiket nagyon jól párosítasz a vállalkozó mindsethez és gondolatokhoz.
Harmadrészt ez az okos szórakozva tanulás nekem nagyon bejön.

A mastermindok zseniálisak, nagyon elgondolkodtatónak es hasznosnak tartottam őket!

Köszi, hogy csinálod és izgatottan várom a fejleményeket!

Máté Zsófi

The CareerGirl

Az oldalon levő alkotásokat Peder Severin Krøyer (1851-1909) dán impresszionista festő készítette. A képeken látható hölgy a felesége, Marie, aki szintén művész volt. Mindketten meghatározó tagjai voltak a Skagensmalerne, azaz skageni festők különleges közösségének.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com